INSTAX se těší vzrůstající oblibě především NADŠENÉHO MLÁDÍ. Vůči ekonomické logice to není úplně pochopitelné, ale mrkněme na téma podrobněji...
Minská 37, Brno 616 00
Tel.: 541 218 591 a 601 331 994
E-mail: info@videokamery.cz
Po - Pá: 10:00-17:00
Re: VIDEOKAMERY - rok 2020: orientujete se v jejich kategoriích?
Tak vyhledávací kategorie tvoří lidé :D Je pravdou, že prolínání kategorií, dříve více jasných je dnes logickým pokrčováním vývoje.
Je taky pravdou, že nejsem obchodník, tudíž se u mě nescházejí dotazy, takže třeba ten zmatek jen nevidím... :D
Já Ti samozřejmě rozumím, ale účelem "Kategorií" není zoufalství, že by racionální lidé už nekupovali VIDEOKAMERY (kupují): spíš šílené dezinformace "Vyhledávačů" a související zmatek potenciálních uživatelů. Ještě tam doplním obrázky a odkazy pro lepší orientaci v problematice...
Dovolím si reakci na výše uvedený článek, neboť autor (Petr Jelínek) zmínil i mě :D
Rozdělení kamer prošlo za poslední dekádu bouřlivým vývojem a dnes čistě rozdělovat kamery podle kategorií moc nejde, i když jisté obrysy se tam najdou. S tímhle v článku asi i souhlasím.
Dnešní výběr kamery však probíhá již úplně podle jiných parametrů, než před několika MÁLO lety. Bohužel, bohudík, těžko soudit.
Lidé jsou dnes pohodlnější. Kdysi platilo, že kdo měl videokameru, ten už něco musel umět, protože automatické funkce nebyly tak na výši. Dnes naopak, každá druhá i levná mašinka umí na automat takové věci, o kterých se nám nezdálo.
Lidé dnes chtějí jen natáčet, skoro nic nastavovat a vůbec nestříhat. Co s tím? Prostě jít tou nejjednodušší cestou. Bohužel, dnes mobily umí taková videa, že nejde běžnému člověku radit skoro nic jiného. Dále, různé sportovní kamerky či DJI mašinky. Rád je doporučím, protože alespoň při těch automatických funkcích, zejména stabilizacích, od lidí ty záběry k něčemu vypadají. Jejich velikost(malost) je pro běžné záběry a hlavně nošení u sebe, skvělé. TA pohotovost, kdykoliv něco natočit je takovým bonusem, který sebelepší kamera nepřebije.
Bohužel, teď trend zmenšování přešel i do poloprofi scény. Proč tahat velkou reportážku, když za poloviční hmotnost a násobně lepší kvalitou vše natočím s foťákem? Takový je prostě vývoj.
Souhlasím s neduhem, ergonomie (opravdu stále velká bolest), ale právě tuto záležitost řeší mnohé ty "fórichtuňky". Stejně ke kameře potřebuji připojit mrtě věcí, tak jeden gimbal či jiná věc navíc už nevadí. Když už na to dám světlo, mikrofon, opravdu gimbal navíc nevadí. Mimochodem, to vše bych stejně musel připojit i k "velké" kameře.
Nejsem profik, rád bych si domů koupil kameru např. Canon xf705, ale co bych s ní nakonec dělal?! Fotoaparát mohu nosit každý den v tašce (a věřte, nevěřte, nosím) se skoro celou výbavou. Kvalita videa je 2x lepší a cena je třetinová. Drobná ergonomická bolest je vyvážena pohotovostí onoho přístroje. Pokud je člověk trochu znalý věci, poradí si i nastavením videa za chodu.
Pokud bych ještě dnes natočil reportáž, stále mám svoji XF100 a uznávám, na spousty věcí je skvělá (rychlá, pěkně se drží atd). Bohužel, dnes už pouze jako druhá kamera. I s přihlédnutím k tomu, že má 10let za sebou. Ale prostě ona kamera + výbava zabírá dvakrát víc místa.
Jak jsem se před lety zarputile bránil fotoaparátům na místo kamer (tehdy to prostě foťáky ještě neuměly), dnes prostě doba pokročila, kvalita, funkčnost, ostření, prostě vše tak pokročilo, že nelze než se tím smířit. Za mě to je dobře. Sféra běžných hand-kamer vyprchává. Líbí se mi sportovní kamerky, DJI gimbálky a gimbálky na mobily a bohužel=bohudík, to je ta cesta pro běžné lidi, kteří natočí video 1x na dovolené a 1x na Vánoce. I z těchto automatických krabiček nakonec vyleze daleko lepší video, než hand kamerky. Minimálně k dalšímu střihu.
A profíci? Ti jsou jinde už mnoho let. Zlatý střed živnostníků se posunul, životnost videí na netu je minimální, tak proč se zatěžovat zátěží a velikostí.
Mimochodem, Ony kameramano-živnostníky do tebou ne příliš oblíbené foto-video techniky tlačí i zadavatelé. Prostě na place je už jen jeden člověk. Fotograf, který k tomu něco natočí nebo kameraman, který k tomu něco nafotí.
A tam prostě není jiné cesty, než cesty přes foto-video mašinky nebo vytuněné mobily, gimbaly atd.
chceš-li dnes dám k dispozici svoje video většímu zadavateli=TV, ti nic horšího než bezzrcadlovku v podstatě nevezmou.
Chceš lid dnes dělat maturiťák, svatbu, neobejdeš se bez druhé kamery. Za cenu jedné poloprofi kamery mám dva foťáky atd. atd....
On už ten prostor pro jiný výběr ani moc není, no...