Naše čerstvé recenze jsou protkávány pověstnou Červenou nití smutku. A čiší z nich i nostalgický povzdech nad soumrakem VIDEOKAMER. Ale protože nohavice se nemají vyhrnovat, když brod je ještě daleko, neházíme pomyslnou flintu do žita...
Minská 37, Brno 616 00
Tel.: 541 218 591 a 601 331 994
E-mail: info@videokamery.cz
Po - Pá: 10:00-17:00
Re: Canon XH-A1 a XF100
No rozhodně si chybu neudělal, zvolil si určitě vynikající kamerku. Přeji mnoho pěkných obrázků .-)
Ahoj Mildo, Apallaccio, Pavle, Bobe, děkuji za rady kamera je doma. A je to HF-G30. Přikoupil jsem držák na mikrofon Rode. Doma mám kondenzátorový mikrofon Sony ECM-MS907. Používal jsem ho k nahrávání na minidisk. K tomu podpěrka Remeš. Je to hodně praktické. Rozhodl jsem se pro G30, protože jsem potřeboval i menší kameru. No a můžeme šetřit na XF200, že jo.
Ahoj Vítku, koukám, že se kluci o tebe postarali a že už je ta kamera "na spadnutí".
Nicméně tady u Jelínkovců jedeme teď vesměs všichni XF100 nebo HF-G30. Určitě neprohloupíš ani jednou z nich. Samozřejmě já tě přesvědčoval o HF-G30, ale rozhodnout musíš sám. Chvíli mě mrzelo, že po týdnu co jsem pořídil HF-G30 slezla cena XF100 dost rapidně dolu, ale to by jsme si zase nikdy neudělali radost, že.
Je pravda, že kartovky rozdělují celek na několik menších souborů, ale při spojení v editoru nikdy nechybí ani fousek. Spoje nelze najít ani okem, ani uchem.
Bob
Jen si dovolím připodotknout, že G30 má čudly clony, závěrky i gainu přímo na kapotě. Tak o co jde?
Na závěr našeho povídání aspoň dvě moje ukázky. Není to z koncertů, ale ze zahájení 65.sezóny v CVČ Lužánky Brno a Den stromů. Pro tuto organizaci točím různé akce kamera XH-A1
http://www.youtube.com/watch?v=9s4PLkSCx8Q
http://www.youtube.com/watch?v=se0Zlgotkvk
Tak pokud XF100 je hlavní favoritka k XHA1, tak se budu opakovat, rozhodně to není špatná volba. S kamarádem, se kterým teď nejvíc spolupracuji, ji (XHA1) má a poslední maturiťáky (videa na mém webu) byly točeny na tyto dvě kamery plus fotoaparát Panasonic G6, jako statická kamera. Takže co byl v podstatě jediný drobný problém, bylo odladění presetů. Pokud mají Canony nějaké mouchy, tak je mají hodně podobné, takže Canon a Canon k sobě určitě jde .-)
PluralEyes3 vyzkouším už ho mám v PC.
No nakonec si stejně myslím, že jsem potřeboval hlavně potvrdit, že XF-100 je ta pravá a jediná. A téma nebylo jest-li XF-100 jo nebo ne, ale jest-li se hodí k XH-A1. A to se hodí.
O workshopech vím. Bydlím kousek od prodejny a u "Jelínků" bývám tam často na kus řeči.
Tak koukám, že osvědčené schéma (kamera+nahrávátko) funguje.-)) Chodil sem uživatel Zapo, ale dlouho jsem ho už neviděl, to byl odborník na zvuk. By ti povyprávěl, jak postavit mikrofony, aby to bylo v síni ideální stereo.
Zoom H4 je super mašinka, není co řešit a ten Daavideo vypadá taky solidně.
Mrkni na ten PluralEyes3, funguje i jako samostatný softík, takže by teoreticky mohl umět import a export synchronizovaných stop.
Na Sony Vegas a obecně na střihovou skladbu a použití video vybavení organizujeme workshopy, takže někdy první týden v říjnu 2014 by měl být další. Pravděpodobně někde u Brna. Sleduj zdejší stránky, určit se to tu objeví a můžeš přijet okouknout ten Vegas .-)) Zdejší provozovatel webu, Petr Jelínek, Workshop zaštiťuje a už to funguje pátým rokem.
Pokud člověk má omezenější finance, je dilema, zda jít do typově postarší techniky, za to osvědčené, či do novější, ale na úkor např. ergonomie. Kamarád Bob, občas sem taky chodí, má tu HF G30. Super mašinka, ale chybí mi tam ty manuály... XF100 je prostě krasavice .-)))
Doplním jak zaznámenávám dosud. Všechny koncerty nahrávám zvuk zvlášť na ZOOM H4, nebo Olympus LS-5 Zatím jsem nenahrával koncerty kde by byl zvukař s mixem. Vždy jsou to koncerty s barokní, renečsanční hudbou. Záznam nevypínám. U XH-A1 jsem to řešil kartovým rekorderem Datavideo N-60 možnost 4 hodiny záznamu vcelku.
Zvuk potom použiji z H4. K synchro používám amatérský software CorelVideoStudio Pro (dříve Ulead Videostudio) Edituji v něm víc jak 12 roků, ale dám dohromady 2 kamery a zvuk z H4. Samozřejmě tento software neumí MXF. Pokud bych nepřešel na Sony Vegas, musel bych formát MXF překonvertovat.Tady si uvědomuji, že bych měl přejit na Vegas, ale to chce víc času se to naučit.
Samnozřejmě úplně s Tebou souhlasím, že XF100 je profesionálnější mašinka.
Inzerát na set Sennheiser je už pryč.... je to žádané zboží. Nikdy se to na netu nedrží víc jak pár dní...
Synchro zvuku je vždy problém a řešení u koncertů je několik, buď s větší či menší investicí nebo si musíš pohrát v postprodukci.
Nejlepší je mít bezdrát mikrofon (přenos) z mixu přímo do kamery (předpokládá se ofiko nahrávání akce a dobré vztahy se zvukaři .-))) ) . Toto řešení je nejdražší (z bazaru do 10tis, nový 16tis), ale nejpohodlnější a nejkvalitnější zvuk. Používám set Sennheier http://www.videobird.cz/index.php/technika/sennheiser-ew122p-g3 (v současné době je na netu aktuální inzerát za tuším 9tis, http://www.midi.cz . Jestli to je ještě aktuální nevím).
Další možnost, kterou využívám, je z mixu do nahrávátka Zoom H1 (nejlacinější nahrávátko na trhu s vynikajícími vlastnostmi) http://www.videobird.cz/index.php/technika/zoom-h1 na trhu cena kolem 2,5tis za nový. Vznikne mi tak samostatná kvalitní audio stopa.
Třetí a nejhorší možnost, ale asi nejlacinější, je nahrávání do interních mikrofonů kamery. Zvuk je však nejhorší, vlastně hrozný, dá se lehce vylepšit externím mikrofonem, např. Rode NTG-1, NTG-2 (rozdíl jen ve vnitřním napájení, jinak ty mikrofony jsou stejné) http://www.videobird.cz/index.php/technika/mikrofon-rode-ntg2 . Cena nového je kolem 5tis. Pokud není dohoda se zvukařem a nejde to vyřešit jinak, tak prostě používám i ten směrák. Předpoklad je, že jedna kamera je stálá, aby zvuk byl po celou dobu z jednoho směru.
Předpoklad všech výše uvedených řešení je souvislé nahrávání. Ať máš jakoukoliv kameru a jakýkoliv počet kamer, během nahrávání nevypínat záznam. U kartovky jako je HF-G30 je to snadné, u XH-A1 na kazetku, je to trochu problém, kameramani to u téhle kamerky obcházejí interním nahrávacím zařízením, připojeným ke kameře, např. Atomos Ninja 2. Cena je však vysoká, určitě přes 15tis, takže je otázkou jestli nepřetrpět určité nepohodlí při výměně kazetky. Je tu však riziko ztráty kousku obsahu, který může být klíčový. Vyžaduje to mít jistou druhou kameru.
Nakonec ale i ta výměna kazetky není až takový problém, jen se musí synchro dělat vícekrát.
U mě je pak důležitý střihový software, Sony Vegas Pro, u kterého mám plugin PluralEyes 3, který mi po vložení videa a zvukových stop vše automaticky synchronizuje. Zázraky neumí, ale drtivou většinu mi zvládne (naházím audio a video stopy a on podle špiček v audio stopách zarovná záznam a pak už následuje multikam střih). Zbytek, pokud to nejde automaticky pluginem, pak musím dělat podle oka a ucha .-))) v tzv. multikamu, kdy vidím obraz všech kamer a synchro ladím od ruky a ucha .-)).
Vícekamerové nahrávání používáme velice často jak u běžných akcí jako jsou maturiťáky, svatby atd. tak i u koncertů. Na trhu existují kamery, které se umí synchronizovat k sobě podle Genlock. Jsou drahé a musel bys mít všechny s touto funkcí. U XF100 to je model XF105, takže můžeš porovnat cenu této vymoženosti.
K XF100 mohu uvést, že je to malá a hezká kamerka, vypadá hooooodně profesionálně o proti HF-G30, ale je to prostě už 3roky starý model o proti G30. Já bych do ni šel i za cenu o chlup horšího lowlightu, protože manuální funkce na těle kamery u mě převažují. Hlavně, u společenských akcí, koncertů atd. nikdy nebývá až taková tma, aby to kamera nezvládla. CP presety se k XHA1 dají odladit, ale nastavení není na 100proc shodné, musí si s tím člověk pohrát.
Takže jsem se rozhodl pro dvě možnosti HF-G30, nebo XF-100.
Appalacio ty máš zkušenost jak s G30 tak XF-100. Tak asi dotaz pro Tebe.
HF-G30 má pro mne určitě širší využití, vyšší obrazový procesor, lepší lowlight, menší rozměr, větší zoom, levnější a udělá asi stejnou službu jako XF-100.
Jenom jedno ještě nevím. Jak je to se synchronizací zvuku. V případě nahrávání na dvě kamery. V XH-A1 mám záznam vcelku jeden soubor. U HF-G30 se záznam dělí na 2GB soubory. Půjde v tomto případě synchronizace s externím zvukem? Snad tam 2okénka mezi jednotlivýma souborama chybí a při synchronizaci zvuku by to nebylo dobré?
Pro XF-100 to jsou určitě CP presety, ovládání podobné jako u XH-A1 na těle kamery. No a je určitě krásnější že jo?
Vaše video příklady , názory, jsou pro mé rozhodnutí velmi cenné. Moc děkuji.
Já točím s XF100 a na mých stránkách jsou i ukázky z klasických koncertů ze slavnostních síní i z jiných sálů s různými typy osvětlení (např http://www.videobird.cz/index.php/videogalerie/moje-tvorba/52-john-medes...). Nijak extra XF100 nevychvaluji, jen spíš uvádím, že se dnes dá sehnat za slušný peníz a na svoje funkce a možnosti to je prima kamera, kterou mám osahanou v hodně různých i extrémních podmínkách, takže mohu s klidem prohlásit, že uvedený záměr, je to vhodná kamera.
Pavel má ale pravdu, že každá novější kamera má lepší a lepší "střeva", ale je to vždy otázka peněz. Teoreticky má lepší lowlight obecně řečeno, fotoaparát. Pokud jde o statickou doplňkovou kameru, lze uvažovat i o tomto řešení.
Tady třeba Panasonic den a noc test, připadá mi v kresbě o něco lepší, než XF100.
https://www.youtube.com/watch?v=m7kbUu1fcfI
Tyto ukázky mohou něco napovědět, přeju šťastnou ruku při výběru.
Například tady máš příklady takových srovnání:
https://www.youtube.com/watch?v=OeBxIY4JIes
https://www.youtube.com/watch?v=xOCgdd8tTfU
Ne, konkrétní typy od Sony najdeš v cenové kategorii cca 25k - 35k na webu. Ale znám pár lidí, kteří s nimi byli spokojeni z hlediska kvality lowlight.
Spíš jsem to myslel obecně, že kamera XF100 má krátké ohnisko (10x přiblížení) a její lowlight je přece jen již trochu zastaralý, ty nové obrazové procesory jsou znát, u novějších kamer. XF100 je velmi dobrá kamera, dobře se pracuje se standardním záznamem 50Mbps long GOP (mpeg2), který je velmi pohodlný pro střih (narozdíl od AVCHD, ale dnes už je to s AVCHD mnohem lepší).
Další otázkou (do budoucna) je, zda točíš pro TV (tedy spíš prokládaně 25i) nebo pro internet (dnes 25p), zda stojíš o možnost zpomalení z 50p (což umí jen AVCHD 2.0 kamery, tedy všechny novější, včetně XF200).
Ale zaznamenal jsem, že tyto novější AVCHD kamery (s cenou kolem 30k) mají různé podání barev v automatu, nejpřirozenější mi přišly právě Sonky, Panasonic je taky velmi dobrý, Canony mají v poslední době tendenci jít trochu do růžova - v automatice. Proto radím, abys shlédnul několik ukázek a porovnání novějších kamer, zvážil potřebu 50p (spíš pro účely zpomalení), jak moc ti záleží na lowlight.
Spolu s ukázkami z YT by ti to mělo dát základ pro dobrý výběr - ony jsou všechny ty kamery velmi dobré, takže spíš záleží, na co konkrétně je budeš převážně využívat. XF100 byla velmi příjemná kamera, velikost skvělá, podání barev také. Ale mě osobně tam chybělo delší ohnisko, o vous lepší sklo a vous lepší lowlight.
Takže určitě bych prozkoumal i novější typy, byť je klidně možné, že ti XF100 bude zcela vyhovovat .-) .
Appalacio moc díky za zkušenosti a ukázky z koncetů. Je fakt, že u koncertů komorní hudby (většinou historické) je osvětlení celkově slabé. Třeba světlo nad pódíem, žádné reflektory. S tímto druhem záznamu se těžko hledají ukázky. Pavle máte na mysli nějaké konktrétní typy na Sony s dobrým lowlight. Právě Vaše zkušenosti s XF-100 jsem si podrobně přečetl na Vašem webu.
Tady je střih z XF100 a HF G30 http://www.videobird.cz/index.php/videogalerie/moje-tvorba/156-maturitni...
barvy jsou trochu srovnány
Shodou okolností používáme k XF100 občas i HF G-30 a i ta jde. Preset je základ a pokud se odladí, tak XHA1 a XF100 jdou k sobě v poho. Na širší záběry je XF100 ideální, viz můj koncert http://www.videobird.cz/index.php/videogalerie/moje-tvorba/103-vojtech-d... (cca na 20m, minimální osvětlení). XF100 vlastním dlouho (přes 3roky), a i dnes se stále vyplatí si ji pořídit, díky manuálním funkcím. HF G-30 je novější, ale zase bez manuálních funkcí o proti XF100.
Děkuji za připomínky. Mám teoretickou představu, že když použiji stejný CP preset u obou kamer bude potom obraz vyladěný. Je to tak? XF-100 by měla v mém případě zabírat celek a XH-A1 detaily. Menší zoom u xf-100 by v tomto případě asi nevadil. Ještě jsem uvažoval o HF G-30. Můžu v současnosti koupit kameru do 50 000kč.
Canon XH-A1 a XF100 používám dohromady s kamarádem na maturiťáky. Obraz k osobě pasuje, jen se musí lehce poladit profil zobrazení... Obecně řečeno, tyhle kamery k sobě mohou v pohodě jít.
XF100 je doplňková kamera k XF300, je to jednočip 1/3 palce, takže z hlediska dynamiky (velkých kontrastů) i sníženého světla má své jasné limity. Taky má jen 10x přiblížení. Doporučil bych vyzkoušet ji (nebo hledat ukázky), případně vyzkoušet i nějakou Sony kameru do 35k (mají dobrý lowlight).
Vývoj jde rychle dopředu, nové kamery mají nové obrazové procesory, lepší dešumátory, atd. Určitě bych se při výběru nesoustředil na jednu kameru.