Naše čerstvé recenze jsou protkávány pověstnou Červenou nití smutku. A čiší z nich i nostalgický povzdech nad soumrakem VIDEOKAMER. Ale protože nohavice se nemají vyhrnovat, když brod je ještě daleko, neházíme pomyslnou flintu do žita...
Minská 37, Brno 616 00
Tel.: 541 218 591 a 601 331 994
E-mail: info@videokamery.cz
Po - Pá: 10:00-17:00
Re: Re: 4Re: Problém s GS120
U DVD kamer ANO! Mirku. To je jejich nejvetsi vyhoda-nelinearni zaznam a prenos (doslova od slova prenaseti v ruce, nikoliv po kabelu:-)) videa, zpravidla hotoveho souboru v MPEG-2 do PC a jedinou podminkou, dnes jiz ne nesplnitelnou vetsi investici, je podpora DVD-RAM DVD mechanikou- dnes se rozmaha, ze ji zacinaji nabizet mnozi vyrobci! Jde take o snadne pojitko mezi stolnimi DVD recordery a PC! Zde je videt vliv predevsim Panasonicu, SONY pracuje s DVD-RW. On prenos po kabelu u DV formatu skutecne neni bezproblemovy jak se prezentuje a zlehcuje (20min videa predstavuje 4GB dat a vice windowsy neumi rozlisit s Fat32, vzhlem k tomu, ze jse o velky objem dat a DVD ma jen necele 4,5GB nelze bez renderingu snadno zalohovat, jde o nevyhodny prokladany format... atd atd...), ale ani format na mini DVD discich pro kamery neni snadne a bezproblemu dale editovat v PC!... Vyrobce vas casto nuti nejakou fintou pouzivat editacni soft prave od nej!... Jiny zavadi napr. piskot do audia, ci nespravne zobrazovani kvuli specialnimu kodeku a pod...
Re: 4Re: Problém s GS120
A já jsem si původně myslel, že u DVD kamer se prostě vyndá placka z kamery, strčí se do PC, a tím je přenos vyřešen. Nebo ne?
4Re: Problém s GS120
V žádném případě tu nechci negovat slušně diskutujícího Milana, ale \"každá digi-kamera\" nemá Fire-Wire. Např. na tomto obrázku je zřetelné, že třebas takové videokamery DVD od Hitachi se připojují do PC rozhraním USB2.0 a FW vůbec nemají! U nové řady DVD 2004 od Sony to nemám kde ověřit a na sklad to bez objednávky snad ani nevezmeme, ale asi to bude taky tak. Jinak ta editace na Vašem PC, Lumíre, snad možná bude, ale nejspíše půjde o masochismus, alespoň co se potřebného času na rendering týká. A pokud fungují letošní DVD-řady jako loňské, budete asi potřebovat USB2.0, tedy 1.1 vyhovovat zřejmě nebude...
Re: Re: 2Re: Problém s GS120
Každá digitální kamera má DV out (i-link nebo FireWire , což je totéž, různé firmy tomu říkají různě). To je tak samozřejmé, že se to občas asi ani neuvádí. Do počítače se v obchodě s počítači dokoupí řadič KOUWELL 582V2 nebo KOUWELL 1582V asi za 800Kč s DPH, který se dá do volného slotu v počítači. Tyto řadiče používá většina kameramanů. Součástí řadiče je i propojovací kabel. Pak už stačí třeba Studio 9 nebo program , který je na CD s řadičem a může se nahrávat do počítače.
Re: 2Re: Problém s GS120
Dobrý den, mám podobný dotaz jako Slávek, jen s tím rozdílem, že jsem kameru zatím nezakoupil. Velmi se mi zamlouvá SONY DCR-DVD201E. Mé PC je vybaveno pouze USB1.1 -( DURON 850 Mhz, 256MB RAM, 40GB HDD). V recenzi na tuto kameru jsem se dočetl (PC magazín 28.5.2004), že kamera má obousměrná rozhraní i USB, dokáže fungovat jako AD převodník. Bohužel tam není zmínka o FW ani o i-LINKu. V celkovém souhrnu je navíc uvedeno, že DVout-in a AD konvertor ve výbavě není, ve výbavě je pouze analog out-in. Nevím, jestli si tyto dvě informace navzájem neprotiřečí. Prosím o stručné vysvětlení pojmů a radu, zda-li by byl můj počítač schopen připojení k této kameře. Díky. Lumír
2Re: Problém s GS120
Finta na tohle fakt neexistuje, jak píše Milan. Ke stažení videa z pásky je potřeba rozhraní Fire-Wire (IEEE1394), jež např. u Sony nazývají taky i-LINK. Pokud jej ve svém PC nemáte - na lepších novějších základních deskách už bývá - je potřeba jej zakoupit a osadit do PCI-slotu. Ony sice existují kamery, jimiž lze stahovat i video přes USB2 (DVD-Cam), ale zatím ne u mini DV a video z pásky 1/4\"!! Když se stanovovaly normy pro mini DV (zhruba r. 1994), nebylo žádné USB2.0 a producenti kamer se tehdy shodli právě na Fire-Wire (FW). USB1.1 propouští do 12Mbps, kdežto FW400 až 400Mbps, USB2.0 až 480Mbps a FW800 až 800Mbps. A jinak: datový tok mini DV je 25Mbps a to odpovídá při vzorkovací audio-frekvenci 48kHz 3,6MB/s datové velikosti. Přečtěte si mj. šestý odstavec tohoto článku. No a o té propustnosti různých PC-rozhraní sem napíšu mini-aktualitku. Jinak se raději neptám, jak jste kameru vybíral a u kterých odborníků ji pořídil, když se o tohle zajímáte až po zakoupení...
Re: Problém s Panasonicem gs-120
A to nemáš FireWire pro přenos videa z kazety? Přes USB se přenáší foto. USB1.1 nemá takovou přenosovou kapacitu, aby přenesla obraz. USB2 kapacitu má, ale zatím jsem neslyšel, že by některá kamera přes ně přenášela obraz. Každému co jeho jest. Taky si nechodíme do záchodu nabírat vodu k pití.