Naše čerstvé recenze jsou protkávány pověstnou Červenou nití smutku. A čiší z nich i nostalgický povzdech nad soumrakem VIDEOKAMER. Ale protože nohavice se nemají vyhrnovat, když brod je ještě daleko, neházíme pomyslnou flintu do žita...
Minská 37, Brno 616 00
Tel.: 541 218 591 a 601 331 994
E-mail: info@videokamery.cz
Po - Pá: 10:00-17:00
Re: Canon 550D - DSLR "zabiják
jj, s těma mega ultra pixelama mně taky docela lezou na nervy. Naštěstí se zdá že už přestávají "blbnout" a jdou i jinýma cestama - Casio má rychloběžky, Fuji velký DR rozsah, Nikon sází na vekou citlivost a Canon teď víc tvrdí muziku přes video. Teď už Canon u nové G11 ubral na pixelech a Nikon u své nové profi 3Ds má těch pixelů jen 12 (Mega). Jinak na záznam běžných událostí stačí u kamer i menší čip, s tím souhlasím, ale v okamžiku kdy se chce člověk víc "rozjet kreativně", nestačí podle mně ani ten APS-C - Ideál je FF (teď sem se v diskusi pod odkazy co jste uváděl, dozvěděl pro mně docela novinu, že kultovní REDky nemají FF čip (?!) - jinak oni tam uživatelé 5D mkII prskají, že levný "bakelit" toho bude umět víc jak jejich "rolls-royce" :D )
To jsem nezkoušel fotit sekvenčně do RAW..., to je jasný že to bude tak možná max 5 fr./s i to by bylo ale hodně! Velikost snímače 1/2" je na video až dost :-) , pro foto vs 10Mpx je to málo :-( Alespon 1" by to chtělo! Cili jednou tolik. Na 4-6Mpx bylo 1/2" dobrý poměr, ale oni jen navyšují pixelíky... :-( Ten můj naštěstí ani nemá 10Mpx.
to Eda: ad RAW) nepochybuji že to zvládne, ale ta rychlost snímání RAWů půjde podle mne dolů. ad Coolpix 100) vypadá slibně, mně jen u kompaktů docela odrazuje velikost snímače - s tím sem si na kameře užil své a když chci nějaký hezký DOF na snímku, nechce se mi chodit x metrů daleko. Na druhou stranu předpokládám, že objektiv bude hezky kreslit a odpadá tudíž potřeba investovat peníze do objektivu.
Ještě pošilhávám po tomto extrémním fotáku s FullHDV: http://www.nikon.cz/cs_CZ/products/product_details.page?sParamValueLbl=D...
RAW? Není problém po abgrejdu FW jak u toho Casia, tak u Canon SX1 :-)
to oldass: přímo že by to srovnávali asi nenajdete, protože 550D ještě není v produkci a kolem světa obíhá "předprodukční vzorek". Ale mnohé napoví recenze třeba na dpreview. Jukněte se i na stránky DxO marku - ale tam opatrně, protože při srovnání mají problémy foáky s větším množstvím pixelů - všechny výpočty jsou prováděny na 1 pixel.
to Eda: myslím že tahle řada "rychloběžek" se Casiu povedla na výbornou. Ale na obranu zrcadel zase musím dodat, že on to tahá do RAWu a s tím se dají dělat další kouzla. Ale těch vylepšeních a fíglů u kompaktů je - mně nejvíc zaujal Fuji se svým SuperCCD - ten dynamický rozsah kerý produkují je unikátní. A u CASIA si myslím, že má našlápnuto k tzv. Superbracketingu - 2-3 fotky s různou expozicí. No a ten noční režim ... třebas Nikon 3Ds se svým 120 000 ISO fotí v noci jak za dne :D (akorát si za tu srandu bez objektivu připlatíte přes 100 tyček)
Nemáte někdo prosím odkaz na tabulku či recenzi porovnávající 7D vs 550D? Dík.
Oprava: koně = kině :-)
No šak, já mám nyní 30p a i to je na KAčnější :-) scény málo, či spíše jen: nároky rostou!... :-) Ani v koně není víc jak 24fps (sice kalpka jede na 50Hz ale 2x stejný okýnko:-( ) Co se rychlosti focení , hlavně nabíjení blesku 3s Canon vs 5x blesk/s Casio, a až 40 sníků/s a defacto 1/40.000sekund!, na to Canon nemá :-) :-) :-) Nebo co Ondra Neff vyzdvihnu a kudy prej vede cestakrom zvyšování ISO - noční režim, kdy z ruky normálně delší čas rozostříte, ale Casio pořídí, nejspíše dle integrovaného gyroskopu poznajíc že je to z ruky!, hnet několik rychlých skvencí snímků a pozor! - poskládá z nejméně rozostřených fragmentů jednu fotku co nejméně zozmázlou dlouhou expozicí! Sice se odmlčí pak na několik sekund!, ale výsledek je úžasný - tedy úžasná funkce - jedna z mnoha vychytávek :-)
Tak pokud nacpete další peníze do gripu, tak tam jdou i ty "běžné" baterky :) Ale jinak zela souhlasím - 550D je levnější variantou, kde se ubralo něco na rychlosti (což je podle mně vzhledem ke stejnému čipu mrketingový tah) při sériovém snímání, dalo se levné tělo z gumy a plastu, ale nechaly se důležité vlastnosti - a tím co mně nejvíc zaujalo je právě možnost videa v 60fps. Protože jak sem poznal z praxe, těch 25 je tristně málo (na kačnější scény).
No já vnímám 550D jako levnější alternativu všestranější 7D, neb pro mě je cca 40.000,-kč do fotáku (bez objektivu!) docela prda, kdy mám doma už sbírku všeho možnéh, kdy mi poslední dobou výdaje neustále strmě rostou a zisky spíše naopak :-( (dokud alespon nedospějí děti!) A vítám také konečně 50 a 60 fps i když "jen" 720p :-) Jak je vidět na tom srovnávacím testu, tak předchůdce 500D s jen 20fps je již velmi trhaných :-( 25fps je progresivně také jen 25Hz a tedy málo a ani dobrý kompromis 30fps nebyl ideální, neb sice mnoho LCD TV jede na 60Hz stejně tak jako PC monitory z 90%, ale stále je plno videí v Evropě spíše 25i a tedy obrazovky TV bývaj často 50Hz! Pak je také nutné furt měnit Hz jeli video jednou 30fps jednou 25fps... a jsmeli nekompromisně nároční. Navíc mě odrazuje i záznam do AVCHD :-(, které trochu víc maže pohyb než moje fotákové AVI v MJPEG (který fyzicky foták stříhá a uvolnuje tak místo na kartě!) :-) I speciální aku, kdy jsem se spoléhal vždy na levné dostupné AA akumulátorky i možnost přepnout na obyčejné AA Alkalické baterky k dostání na každé benzině na výletě :-)
Děkuju moc za odkazy na videa !!! už před tím sem byl docela "nahypovaný", pak přišlo vystřízlivění, ale ty videa ... to je mooooc dobré - prostě slintám blahem
to Eda: viděl sem nějaká videa ze 7D (na dpreview) a není to zas taková hrůza jak sem čekal. Hodně záleží na objektivu, který se použije. Příklad, který uvádíte, tj. kompakt vs. zrcadlovka, jsem jednou četl v jiné diskusi. A shodou okolností to byl taky případ, kdy se fotilo na krátké ohnisko - a zracdlovka dostala pěkně naplácáno ! Důvody byly následující: 1) špatně nastavená expozice - respektive u zrcadla v poloautomatickém režimu špatně zvolená kompenzace 2) fotilo se do jpg - v RAWu se toho dá hodně zachránit. Ono totiž vyrobit dobrý objektiv, aby dobře kreslil na tu "ohromnou megaplochu" co mají čipy APS-C (a to nemluvím o full-framech) a apod. je fakt kumšt. Není divu, že za kvalitní se počítají až objetivy od 20ti výš. Proto se ani nedivím, že ten seák doslova za pár šupů propadl - nejlíp kreslí někde kolem 56mm (přepočteno - 35mm nepřepočteno) a při cloně f8 (z vlastní praxe to znám velmi dobře :) ). Ta clona s kvalitou hodně zamává - pokud byl slunečný den a clona šla na f11 a výš, bylo myslím vymalováno. K tomu ještě dodám, že si vzpomínám na článek, ve kterém se porovnával pokročilý kompakt Canon G10 (za tehdy asi 590 $) se středoformátem a digitální stěnou Hasselbladem H2 (za 20 000 $). Porovnávali to lidé z oboru grafiky, kteří aniž by cokoliv tušili, měli k dispozici vždy fotografie z obou přístrojů. Měli jen říct, který obrázek se jim zdá hezčí. Světe div se, byla to plichta !! Prostě za dobrých podmínek, při určitém typu záběru (např. krátké ohnisko) jsou schopny kompakty podávat vynikající výkony na úrovni profi strojů. Je potřeba ale připomenout, že to byly malé fotografie formátu A3. Zkrátka 1) kompakt by neměl být brán jako nadávka 2) zradlovka bez kvalitní optiky nedokáže využít svůj potenciál . No a abych se vrátil k té 550D - od té si slibuji především vynikající výsledky za zhoršených podmínek a schopnost hezkého "sametového" videa při 60fps . No a je jasné, že bez kvalitnějšího skla to holt nepůjde.
http://www.youtube.com/watch?v=mJQ5rCqVswA
http://www.youtube.com/watch?v=3f7l-Z4NF70
No, ona ta nekvalita obrazu mi přijde spíše jen relativně k 5D "nekvalitou" :-) Kritici co to srovnávali se až podivovali, neb na video stále velmi velký snímač, i když né Full Frame jak 5D, přece nemusemmít takovou neostrost detailů! Připadlo jim to spíše jako marketingový tah??? Nebo chyba SW??? Kdo ví?... Tedy neházejte flintu do žita a posuzujte až výstup - skutečný obraz na vlastní oči a né teoretické parametry! Třeba bude povedenější? :-) -------------------------------------- Kámoš koupil levnější zrcadlovku Canon 1000D s velkým snímačem 22x15mm, jako set i s objektivem, na podzim a tehdy cca do 20.000,-kč. A bylo velmi krásně a tak jsme vyrazili na kopec nafotit tu barevnou nádheru, úrodu hroznů, švestek, barevné vadnoucí listy, trávu a nějaká makra z trávy a ovoce a pod.:-) Já s mojím jen "levným" UZ kompaktem CASIO EX-FH20 s pevným objektivem s docela malým sklem oproti Canonu. Alespon, že ač UZ, je od 26mmm:-), kolega měl jeho Canon cca od 28mm (samože obojí myšleno jako ekv. po přepočtu na 35mm). Pixelů měly podobně (já 9 on 10. Na malém LCD fotoaparátů se pak jevily obrázky stejně kvalitní, alůe na velkém monitoru jsem byl zklamán z ostrosti zrcadlovky! Bud to neuměl kámoš (jeho 1. zrcadlovka) nebo v této cenové relaci neumí automaticky dobře ostřit i přes plno ostřících zon, nebo dobře komprimovat a nebo objektiv v ceně byt výměnný stojí za...??? :-( Prostě - nemusí být všechno zlato, co je zrcadlovka... Nehledě na víceúčelovost (rozsah zoomu bez výrazné aberace) a rychlost!, toho malého kompaktu :-) (max 5fps s bleskem! a 40fps bez)
Trochu se v tom Edo ztrácím :-) . Tady píšeš: "...a hlavně velký elektrický zoom". Teď píšeš o "motorovém zoomu" (myslíš teď optický zoom?), ale ten je u těch spotřebek malý, ne velký, jak jsi psal výše (takže tam jsi asi myslel spíš elektronický zoom). Já jen, aby se nám z těch výrazů zájemce o digi kameru nepomát :-)) .
Myslel jsem spíše motorový zoom, ale ten výřez je defacto digitální o když zmenšení poštu pixelů (defacto jen výřez) a tím zmenšením aktivní plochy úhlopříčky snímače způsobuje také zoom a ne tak destruktivní jak u malého počtu pixelů jak bylo dříve... (stejnak je ta plocha již tak malých max 1/3" snímačů u kamer, pak tak malá, že je to efektivní jen za dobréhosvětla). A motorový zoom je to bohužel stále, u mnohých amatérek, i když nepoužiji kolíbku ale točím kroužkem na objektivu :-( To mi u i lepších amatérských kamer chybí -opravdu mechanický ručně přímo ovládaný zoom :-) --------------------------------
to Eda: jj s tím 7D máte recht, je to taková zmenšenina. Slibuji si od toho ale taky patřičně "zmenšenou " cenu :) S tím názorem na kvalitu videa jste mi nicméně šlápl do úsměvu. Přeci jen sem počítal s kvalitou na úrovni 5D MarkII (pochopitelně že úhel záběru bude úměrný APS-C čipu) a k tomu možnost 60fps v 720. Jinak plně souhlasím s tvrzením na konci. Tohle řešení je vhodné spíš pro "fajnšmekry", kteří nehodlají pořizovat záznamy z akcí, ale spíš si třeba chtějí pohrát víc s DOF možnostmi. Ale myslím že všichni chápou, že sem to s tím "zabijákem" myslel hodně nadneseně :)
(optické přiblížení mají 12x, "inteligentní" je nadstavba do cca 18x )
Edo, myslíš elektronický zoom? Zajímavou fíčuru mají ty nové panasonic videokamery, které (dík většímu počtu na čipu) ti dovolí aktivovat "inteligentní zoom" (tedy ne optický), kdy se (za cenu možného snížení citlivosti kamery, tedy to chce světlo) zvětšené pole počítá "inteligentně" z měnícího se počtu pixelů tak, aby nekleslo rozlišení (až do cca 18x přiblížení), tedy by to mělo být bez zásadní degradace. Jak to funguje v praxi se uvidí, ale je to zajímavý nápad .-) .
Podobné parametry měl či ještě stále má Canon 7D :-) I když oproti 5D mě zklamal obrazem videa né lepšího než malého kopmaktu SX1, který by ještě tak mohl ohrozit kamery v amatérské branži. Ale takto velký a jako fotoaparát vyhlížející aparát se nejmenuje kamera, a i když amatérské kamery maj horší obraz, není to pro mnoho amatérů rozhodující a raději zvolí horší obraz, ale lepší ergonomii a menší vzhled a hlavně velký elektrický zoom... a pod... Tedy si nemyslím, že i kdyby měl exelentní obraz videa, ohrozí segment amatérských ruček za nižší ceny i když s pidi objektivem a pidi snímačem a tedy horším obrazem...
ach jo - trochu mi to "zhoblovalo" název vlákna. Má tam být: Canon 550D - DSLR "zabiják" kamer