Naše čerstvé recenze jsou protkávány pověstnou Červenou nití smutku. A čiší z nich i nostalgický povzdech nad soumrakem VIDEOKAMER. Ale protože nohavice se nemají vyhrnovat, když brod je ještě daleko, neházíme pomyslnou flintu do žita...
Minská 37, Brno 616 00
Tel.: 541 218 591 a 601 331 994
E-mail: info@videokamery.cz
Po - Pá: 10:00-17:00
Re: Canon XF100
Je lepší čtenáře netýrat tvoji češtinou. Jsi asi dYslektik, ne? Edo, chybu sem tam udělá každý a v kontextu se překlep, chybky dají pochopit, ale ty to přeháníš na šponuješ to daleko za přijatelnou hranici, nejen ve zprzněné češtině, překlepech a ty nejsou výrazem Dyslexie, ale tvoji zhovadilosti v grafomanských textech. Ty na to máš asi úchylku k té dyslexii, že?
No ale já jsem dislektik a netajím to, ale taky nikoho za češtinu nepeskuji! Na to se necítím kompetentní. To mi však nebrání napsat upozornění, že jsi např. o hloubce ostrosti napsal pravý opak i kdybych napsal: pRaví oPak. Nebo je lepčí nechat čtenáře v technickém omylu???...
Edo, základy češtiny taky patří do všeobecného přehledu člověka, takže než budeš poučovat ostatní, co mají vědět ze "základů", mrkni občas na svůj výpotek a tím nemyslím to co máš na zátylku.
A poradit, např. ohledně vlivu clony, když neumí tazatel s Googlem ;-), mohu např. toto: http://www.difoto.cz/clanek.php?cis=8
Ještě dodávám, že nauka o optice, tedy např. i vliv clony na hloubku ostrosti, jsou základy Fyziky, příroda ;-)
"Ferari a kamion mám taky a řidičák si dodělávám teď " :-))...
Kdybych chtěl být vtipný, tak řeknu trpělivým čekáním u krmítka .-)))))). Slow Motion je obtížná disciplína. XF 100 umožňuje mimo jiné i režim 720/50p, což je plných 50sn/s, kdy tento režim umožňuje asi nejlepší zpomalení záběrů. Daní za to je lehká degradace obrazu v kvalitě. Dá se Slowmotion natočit i s 1080/50i, ale je o chlup horší. Základ je asi kratší závěrka, aby pohyb při zpomalení byl ostrý, tj. musíš si i někdy přisvítit, protože krátká závěrka hodně ubírá světla v obraze. U toho sněhu je výhoda, je celek je hodně světelný. Osobně bych šel klidně na 1/500 či 1/1000 i víc při min. cloně, plus asi světlo na přisvícení, ale to záleží od scény. Zbytek je softwarově, kdy zpomalíš běh scény. Jsou i speciální pluginy do střihových softů, které, když si dílko připravíš, umí zázraky. Nejznámější je Twixtor. Pokud natočíš objekt s jednolitým pozadím, pokud možno jednobarevným a rychlou závěrkou, dokáže skvěle dopočítat pohyb a zpomalit i 20-50x, možná ivíc a pořád to bude vypadat dost dobře. Jinak na extrémní slowmotion je potřeba rychloběžky kamery, které umí i třeba 10tis snímků za vteřinu, to pak uvidíš i letící kulku atd. Některé profi kamery či naopak, laciné fotoparáty točí kolem 200sn/s a s tím se slowmotion dělá dobře. Velkou daní je však velká degradace kvality obrazu, protože většinou dávají tak poloviční či čtvrtinové rozlišení, aby to pobraly.
Tak s manuálem v ruce, kamerou a návodem od Pave1, jsem pochopil Clonu a její manuální nastavení!!! Návod na nejlepší nastaveni od BBC mám vytištěné! Ještě dotaz, jak dosáhnu tohohle http://www.youtube.com/watch?v=kt90uefPQGw. Díky
Těch základů není třeba zase studovat tolik, stačí opravdu stručně a pak už praxe s novou kamerou, abys co nejdřív poznal její klady i limity. Teorii lze dohánět postupně, jak je potřeba. Jinak jsem si všiml, že Apple už taky chytil "win nemoc", upgraduje operační systém častěji, než je zdrávo, to se pak opravdu hůř řeší např. pluginy pro XF100 pro FCP. Jinak se samozřejmě ptej, ale osobně preferuju ptát se včas (tedy ještě předtím, než něco koupím, abych věděl, co vlastně kupuju a proč). Každopádně XF100 je třeba dobře nastavit a ani obsluha není už "automat", takže to nemusí být úplně snadné, to naučení, chvilku to může trvat, než si s ní potykáš.
Tady je k nahlédnutí první díl - Sám sobě režisérem: http://books.google.cz/books?id=hqWFqHRZpiEC&printsec=frontcover&hl=cs#v...
Ty knížky jsou běžně k dostání v kamenných obchodech.
Jo jinak super, ale chce to na všechno mít tak dva měsíce dovolené :-), než to načtu, vyzkouším a přehraju DVD. A potom další dva, vyzkoušet to!
Tak mě někdo předběhl, to je ono Ondřejova filmová škola z cyklusu Zoom.
Díky, ty knížky jde běžně koupit v krámu, nebo na netu? Jinak nějaké publikace už leta vlastním a také jsem si koupil dvě DVD s nahraným pořadem z čT, teď si nevzpomenu na název, uvádí to ten herec co hrál v Arabele :-), o natáčení a střihu videa.
Já bych taky doporučil Ondřejovu filmovou školu z cyklusu Zoom, kde Ondřej Kepka vysvětluje taky zajímavé věci ohledně natáčení :) http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169539134-zoom/video/
Tak,tak. Bo jeden chytrý řekl: učit se ...., a né hádát se.... :).
Tak Eda už nám prosáknul do dalšího vlákna... No nic, ještě poznámka k tomu samostudiu tajů techniky a natáčení. V podstatě to vidím na čtyři základní roviny, ve kterých je třeba se postupně zorientovat. Ta první, to jsou ty obecné základy a terminologie ohledně správné expozice a vlastností a použití optiky. Jde o to naučit se správně kombinovat nastavení pro různý situace (viz. foto/video literatura). Druhá rovina je aplikace těchto znalostí na konkrétním přístroji (tady nastupuje návod k použití). Třetí rovina jsou znalosti o kompozici, velikosti záběrů a jejich dynamiky, střihové skladbě, vedení kamery, záznamu zvuku... čtvrtá se pak týká samotné montáže a ovládání střižny. Jako literaturu pro nenásilné a záživné seznámení s posledními dvěma body doporučuji třídílného průvodce od Ekateriny Andrikanis: "Homevideo aneb Sám sobě režisérem", "Homevideo aneb Sám sobě kameramanem", "Homevideo aneb Sám sobě střihačem". Jde o tenké knížky, psané velmi srozumitelným způsobem i pro naprosté laiky. Pokud by se domácí točiči drželi alespoň poloviny zde uvedených rad, byla by, myslím, úroveň homevidea hned o několik řádů lepší.
Proběhlo klasické kolečko s Edou a zase zpět k XF 100 .-)))))
Jinak milý Edo, Ferari a kamion mám taky a řidičák si dodělávám teď .-). Všem ostatním moc děkuji.
Edo, připadáš mi jak ženská. Pořád něco vysvětluješ, vyvracíš, dohaduješ se. Chovej se už konečně jako chlap. Pocity si vyjadřuj u kafe s ženskejma. A ano, abych odpověděl, pokud se nadchnu pro věc, zhodnotím míru investice a jdu do toho. XF100 je velice slušná nástupkyně HV30, koneckonců jsem to udělal to samé z HV20. A pokud jsem si do té doby myslel, že ovládám kameru v pohodě, tak po přechodu na XF100 jsem z toho byl taky dva dny v "Jiříkově vidění", co to má za funkce. Osobně to beru jako dobrou volbu. Ten Mac pouze subjektivně a z osobního pohledu, bych nebral ani náhodou, ale je to tím, že já mám averzi vůči Applu obecně.
co je urazliveho natoz hulvatcskeho na slove komicke??? Ja jej neodsoudil ani nezesmesnil jako ze je to smesne nebo ze je vul nebo snob a pod.! Tak se uklidni appaci... Ja vyjadril jen sve pocity a to ze mi to prijde komicke. A jak mi to prijde je moje vec. Navic zo bylo mysleno obecne, nesklonoval jsem nejmenoval! Tobe asi prijde normalni napr. kouput si Ferari nebo kamion a nemit na zadne auto ridicak ani znalosti predpisu???
Appalacio, opět moc děkuji! Jsem nadšenec, kterého hlavním koníčkem je rybyřina. Ve volném čase jezdím s kamarády na ryby, na rybářské vícedenní výpravy i do ciziny a vše natáčím. Každý rok dělám film o tom, co jsme na rybách za danný rok zažili, mám i internetové stránky rybářůvrok.cz na tohle téma a tedy spojuji oba moje koníčky dohromady. Do teď jsem točil Canonkou HV30 a střihal v pinnaclu. Letos jsem si koupi XF100 a po neúspěšných pokusech naučit se se Sony Vegas a zamilování se do Applu my minulí týden přišel Apple Mac Book Pro Retina, na který jsem pořídil FCP. Po týdnu už ho celkem slušně ovládám. Jsem ve všem samouk a nadšenec. Je jasný, že FCP každému nevoní a že Mac Book bude pro hodně lidí taky nesmyslná investice, ale každý jsme nějaký :-). Tak tedy, na to, že se tím neživím, jsem do toho dal hodně peněz a chci se učit. Díky
Mám na to trochu jiný názor .-)
Appalacio - chápu "kolegialitu" k novým majitelům XF100 .-) , ale přeci jen, ty základy jsou opravdu široce popsané. Doporučím v odkazovaném videokurzu pročíst kapitolu kamery, tam je to vše hodně polopatisticky popsané, odkaz jsem dal výše (Edo, politiku sem netahej, navíc pojmy levice a pravice patří spíš do min. století, dnes vedou odkláněči - ale to sem opravdu nepatří).
Edo a co je na tom komické? Opět urážíš a ani si to neuvědomuješ, jakej si hulvát. Prostě je nadšenec, který předběhl technikou svoje vědomosti, ale to mu neupírá nic na duchu a rozumu. Prostě pár dnů přečte základní věci a vrhne se na to. Má nadšení, má techniku, uvidíme co dokáže za půl roku. Třeba to bude víc, než ty
peaking - zvýraznění hran. Vše najdeš v českém manuálu. Natavíš si, jakou barvou se ti mají zaostřené hrany zobrazit. Tady je ukázkový obrázek, jak to vypadá http://tinyurl.com/peakingxf100
Tady máš doporučení od BBC jak nastavit kameru http://downloads.bbc.co.uk/rd/pubs/whp/whp-pdf-files/WHP034-ADD65_Canon_... (je potřeba z odkazu odmazat mezery)
Tak jsem hned vzal kameru a podle návodu appalacia už zvládám rozostření!!! AF/MF přepnout na manual, na prstenci nastavit Focus a je to. Teď ještě zkusím přijít na kloub cloně a vyzkouším tlačítko Magn. Nevím co jsou peaky, ale to nastuduju! Appalacio moc děkuji!
Pánové moc děkuji za rady, zítra jdu koupit knihy a jak bude čas, začnu studovat! A až bude ještě víc času, vemu kameru a návod a budu zkoušet! Chápu, že asi těžko pochopím vaše rady bez znalosti termínů (focus, clona, závěrka, gain a čas), ale zaprvé mě to baví a za druhé ta kamera nebyla nejlevnější a je škoda se nenaučit jí dobře ovládat. Ještě se zeptám, dá se popsat neumětelovi jako jsem já základní(nejlepší) nastavení XF100.Díky
me pripada mirne komicke koupit xf100 a neznat ani zaklady o vyse jmenivanych zakladnich(!) parametrech a dusledky jejich zmen na vysledny obraz :-)) Pritom nenarazim na otazku vysi ceny , jak zavistivecky narazi casto levicaci na tzv bohate (rozumej ze muze jit i o polne a schopne! Tedy zde v jinem oboru nez foto/video)..., kdyz na to ma (soudruzi, rozumejte - umi vydelat a nasetrit) tak at si kazdy koupi na co ma (vydela) :-)
Samozřejmě nebude problém se bavit i o základech, ale ty raději méně než více, to mají chlapi pravdu, to se dá nastudovat v knihách. Ale pokud máš problém či otázku přímo ke kameře, tak samozřejmě sem s otázkami .-))
Pavle, jen ho nech .-))) Pokud to bude tak, že si něco přečte a přijde s něčím co mu vrtá v hlavě, tak to neva. Tohle jen začátek .-)))
Appalacio má asi hodně času, že ti tu osobně vysvětluje, co najdeš všue na internetu (různé videokurzy základů, jeden mám na svém webu www.videoproduce.cz, sekce videokurz, odkazy jsou dole pod úvodem). Případně zajdi do antivariátu a kup jakoukoliv knihu o základech focení, nebo zajdi do knih a kup základy práce s kamerou, apod. Je vrcholem lenosti, ptát se na takové základy.
Obraz nastavuješ několika prvky. Clona, čas, gain (u fotoaparátů termín ISO). Když zkrátíš čas, máš méně světla v obraze a je tmavší. Když zvětšíš clonu, opět jde méně světla do obrazu a je obraz tmavší. Vyšší gain zvyšuje citlivost čipu, je tam více vidět, ale na oplátku ti vzniká šum. Každá hodnota má při své max. i min. hodnotě nějaký výsledek. U Clony čím menší číslo, tím se méně cloní a jde víc světla. čím menší číslo, tím je i menší hloubka ostrosti (více rozmazané pozadí). čím větší číslo clony, tím jde méně světla do obrazu. čím větší číslo, tím je hloubka ostrosti větší, tzn. vidíš ostře objekty vepředu i vzadu. U času používej standardně 1/50. čím bude kratší čas 1/100, 1/200 atd. tím jde méně světla a obraz je tmavší, ale má to výhodu, že závěrka zavírá rychleji a obraz je v rychlém pohybu ostřejší. Např. u 1/50 budeš mít závodní auta v pohybu více rozmazaná, když dáš 1/200 či rychlejší závěrku, můžeš mít pohybující se objekty ostřejší. Ale vytváří to pak lehce nepřirozený strobo obraz. Obráceně platí, čím delší čas, máš tam více světla, ale zase je obraz mázlý. U Gainu musíš opatrně. čím je hodnota do plusu vyšší, tím je čip citlivější, je více světla, ale zase roste obrazový šum. Obráceně platí, čím víc do mínusu, tím je obraz tmavší, šumu je málo.
Jak napsal smite. Tohle jsou základy. Teoreticky to není problém vysvětlit, ale je lepší si koupit knížku a projít to s ní. Jak bylo uvedeno, rozostřené pozadí bývá doménou větších čipů, tj. dnes nejreálnější šance u fotoarátů. Samozřejmě i s XF100 se toho dá docílit, ale těžším způsobem. V podstatě jde o to, že musíš od objektu co nejdál a zoomovat, pak pozadí musí být hodně daleko od předního objektu, další podmínkou je v podstatě co nejmenší clona (čím menší číslo, tím lépe), dobře to popsal smite. Přeostření se dělá tak, že kameru přepneš na manuál, za prstencem máš tlačítko AF/MF (manual focus). Na prstenci nastavíš přepínač na ostření, poloha Focus. Otáčením prstence ostříš manuálně a docílíš pěkného přeostření. Samozřejmě je lepší mít co nejmenší clonu, abys měl malou hloubku ostrosti a přeostření bylo výrazné. Pak se dá přeostření udělat i automatem, ale musíš hýbat kamerou a čekat, až přeostří sama. Jde na kameře nastavit i rychlost automatu při přeostřování. Při ostření si můžeš pomoci tlačítkem u zadní spouště, tlč. Magn (hned za kolébkou zoomu), které ti zvětší obraz. Zapneš peaky, abys měl zvýrazněny hrany a lépe si ti ostřilo na detail.
Odkaz by měl fungovat, pravidelní návštěvníci fóra už vědí, že po nakopírování odkazu do webového prohlížeče je třeba smazat případné mezery, které jsou v něm navíc. Rozostřené pozadí je tím více neostré, čím více je otevřená clona (co nejmenší clonové číslo), čím je delší použité ohnisko objektivu (nazoomovat) a čím je hlavní objekt blíže a pozadí dále od objektivu. Lépe ho lze dosáhnout s většími snímacími čipy = použité objektivy mají logicky delší ohniska. Jinak myslím, že tyto elementární znalosti terminologie, základy o ohnisku, hloubce ostrosti, a hlavně vztahy mezi clonou, závěrkou a citlivostí, se dají snadno vyhledat a nastudovat v článcích na webech s fotografickou tematikou. Jde o stejné zákonitosti a není to tak složitý, jak to možná vypadá. Rád odpovím na cokoliv, ale považoval bych za efektivnější, kdybys zkusil aspoň to úplně základní někde načíst a vstřebat, a pak se ptal na případné nejasnosti a souvislosti, které ti unikly. Pro lepší využití tvé nové kamery se bez základů neobejdeš. Navíc úplně neznalému se i daleko hůře něco vysvětluje ;o)
Aha, tak nevím jestli ten odkaz bude fungovat. Tak radši na YouTube video TV Bonětice 2012 - den druhý 28.7. Díky
Tak třeba tohle videohttp://www.youtube.com/watch?v=8f4tQcbd4C8&feature=player_embedded. Jak udělám to zaostření postavy a rozostření toho pozadí. Nebo třeba v tomto videu v čase 2,26, jak rozostřim a z rozostření přejdu do zaostření a naopak. Tím bych asi začal. Díky
Zdar, není problém, tuhle kameru z lidí, co sem chodí já, Pave1, smite a určitě ještě pár lidí. Lepší bude, když položíš konkrétní otázky. Já jsem též postupoval touto cestou, HV20, pak XF100. Tu mám lehce přes rok.