Naše čerstvé recenze jsou protkávány pověstnou Červenou nití smutku. A čiší z nich i nostalgický povzdech nad soumrakem VIDEOKAMER. Ale protože nohavice se nemají vyhrnovat, když brod je ještě daleko, neházíme pomyslnou flintu do žita...
Minská 37, Brno 616 00
Tel.: 541 218 591 a 601 331 994
E-mail: info@videokamery.cz
Po - Pá: 10:00-17:00
Re: Ještě jednou šum u HV20/30
Pomohla by ta 10sec ukázka v plném rozlišení, na tomhle se opravdu nedá vůbec nic poznat (jak už bylo řečeno).
Re: Ještě šum HV20/30
Správně. Přijeďte nám zašumět do Dobrušky, porovnáme, pořešíme, třeba budeme i reklamovat. Nebo holt snížíme nároky. Nebo přisvítíme.
Re: Ještě šum HV20/30
Mimochodem, Vierzbowski, Vy na náš WorkShop v Dobrušce zatím nic? Patříte (snad) k "tvrdému jádru" diskutérů, takže?
http://www.vimeo.com/2683173 (veškeré mezery mažte) - tady dávám ukázku šumu jak vyšitého - dobře si prohlédněte desku stolu - prostě tmavší barvy HV20/30 nedávají - světla bylo relativně hodně - stačí se podívat na čumák morčete, který je přepálený - točeno HV20, v HDV25PF (jakože progresivně), CINEMA mód, clona 1.8, uzávěrka 1/50. Nastavení dosaženo skrze zakrytí objektivu a následné korekce na -11 - tedy gain by měl být teoreticky +0 dB. Teď už bych to řešil prohnáním přes VirtualDub a TemporalSmoother (moje nejoblíbenější metoda). A můj názor na šum u těchto kamer obecně: vzhledem k ceně si není ani na co stěžovat. Pokud chcete minimalizovat šum, jděte do vyšší třídy - třeba XH-A1 či novější verze. Kromě nižšího šumění budete mít lepší obraz obecně.
Edo, to je naprosto přesně řečené, na videu s nízkým rozlišením nejde prostě šum porovnávat (tedy pokud nemá velikost čmeláka .-) ). Snad se té ukázky dočkáme .-) .
že maj lidi obraz nahrávky bez problému i z šera na Youtube?! No, to je tedy sranda, jak chcete vidět šum na mazanici i tak malém rozlišení a malém dat. toku a při "přehrávání" (spíše de jen o zobrazování z datového toku- videostreemu) při Fullscreenu je obraz o tak malém rozlišení notně rozostřen,aby bylo příliš malé rozlišení nezhalzeno a obraz nepříliš kostkovaný. Tak takový obraz, kde skoro ani nepoznám, jeli z profi kanery nebo z mobilu, na něm jaksi šum zpozorovat opravdu nelze!... Z takového obrazu se mohu akorát tak poblejt! (blééé). Příště dejete nekam několik sekund vyšeho videosouboru s údajným vysokým šumem! Jinak v úplné temnotě šumí i profi kamery za půl mega! Kde nic není (světlo) ani smrt nebere! (nelze nic zaznamenat)
tak ji prozkoumáme na shopu, nějak to jistě proválcovat půjde .-) .
Moje HV30 nějaké problémy s šumem nemá. V horších podmínkách většinou točím při 1/50. Ale hlavně, žádné namáčknutí (ba ani domáčknutí) fotočudlu nic nedělá. Jen se vlevo dole rozbliká červené upozornění "off". Pouze, když se přepnu na kartu, foto režim mi ukáže clonu a čas. O zisku si mohu nechat jenom zdát. Jenže foák umí nejvýš f2,8, takže mi f1,8 kamery ukázat ani nemůže. A to je to jediné, co by mě při točení v šeru zajímalo. Nebo mi uniklo, jak odstranit ono "off" v režimu kamery?
(jinak platí co řekl Tomas, navíc zkuste např. zablokovat expozici a nastavit parametry 1/50, F1.6 - plně otevřená clona, +6dB a 1/25, F1.6, +6dB; jak už bylo řečeno, pro jejich zobrazení vložte do kamery SD kartu a namáčkněte lehce foto spouš).
Bylo by fajn někam vystavit ukázku toho "příšerného šumu" - 10sec v plném rozlišení např. na leteckaposta.cz (a trochu lépe specifikovat "jen mírně zhoršené světelné podmínky"). Pak by mohli majitelé HV20/30/40 třeba poradit lépe.
Tak zamknutí expozice by mělo pomoci a to zásadně. Mám vyzkoušeno. Na natáčení jedinného nasvětleného objektu existuje přímo tzv. motivační program. Ale z vlastní zkušenosti vím, že pokud manuálně nastavím závěrku na rozumné číslo např. 1/50 a k tomu si pohraju s exp. a zamknu, není potřeba dál moc řešit. Krásnou ukázku jak tak malá spotřebka jako je HV30 dokáže dobře točit v tmavé scéně s bodovým nasvětlením kdysi vystavil na tvfreak.sk mistr Fantas z koncertu B.Basikové. Takže doporučuji používat zebru a jít s exp. vždy o nějaký ten stupínek dolů právě pod tu zebru. A kde není světlo..... tam nebude dobře točit nic a v případě, že nechám kameru na úplný automat, tak si kterákoli kamera gain prostě dosyta přidá.