Naše čerstvé recenze jsou protkávány pověstnou Červenou nití smutku. A čiší z nich i nostalgický povzdech nad soumrakem VIDEOKAMER. Ale protože nohavice se nemají vyhrnovat, když brod je ještě daleko, neházíme pomyslnou flintu do žita...
Minská 37, Brno 616 00
Tel.: 541 218 591 a 601 331 994
E-mail: info@videokamery.cz
Po - Pá: 10:00-17:00
Re: Canon MVX45i, Panasonic 150EP n
Tak panove, dnes jsem byl v Praze a nahodou se mi spojila chvilka volna a prodejna elektroniky pobliz, takze jsem nakoukl a pote, co jsem zjistil, ze mj.maji jak Canon-a mvx45i, tak Sony DCR-HC90. Jaka skvela nahoda! Nechal jsem si to s mirnym pocitem viny predvest a.... Uz mam jasno. Jestlize jsem jeste nedavno silne vahal mezi temito kamerkami, tak uz nevaham. Naprosto jednoznacne volim Canon i pres jeho urcite slabiny (viz vyse), ktere se ovsem nejake najdou u kazde kamery. 1) Co se tyce mnou obavane \"hrubozrnnosti\", hledacek je subjektivne vcelku v pohode a hlavne je daleko prehlednejsi, nez u Sonky! HC90 ho ma jakoby \"na konci tunelu\" a je dost maly. 2) Hlavni duvod, proc bych si uz Sony NIKDY nekoupil se jmenuje DOTYKOVY DISPLAY. Rikal jsem si, ze si v praxi zkusim napr.expozicni korekci expozice behem nataceni a jine manualni korekce.... Jo, dotykac je na prvni a mozna i na druhy omak efektni, ale v praxi pro jakekoliv manualni korekce behem nataceni NEPOUZITELNY. Cim vic jsem to zkousel, tim me to bylo protivnejsi a byl to jeste horsi zazitek, nez jsem si kdy myslel. Nejen, ze poslepu samozrejme nic nenahmatate, ale jakekoli tukani na display behem nataceni proste samozrejme roztrese kameru! A mimochodem, ten dotykovy display vystaveneho kousku byl uz taky fakt pekne zasrany od zpocenych a spinavych prstu zakazniku. 3) Vyklopny hledacek Canonu je k nezaplaceni 4) Opticky stabilizer je skvely, i kdyz zde musim Sonymu nechat, ze jeho elektronicky je fakt taktez velice dobry (moc detailne jsem tohle neporovnaval) 5) Neni to tak podstatne, ale display je u Sony kvalitnejsi (obrazove) - muzete se divat z ruznych uhlu a vzdy je obraz citelny a hlavne svetelne/kontrastne nemenny; u Canonu se z ruznych uhlu display vyrazne meni, z odklonu od prime osy je svetlejsi ci tmavsi. No skoda, ale jak rikam, tohle myslim neni tak podstatne. Odchazel jsem nejen presvedcen o sve budouci koupi, ale i s pocitem, ze u firmy Canon proste konstruuji kamery kameramani a u Sony marketingovi pracovnici (dotykac prece nikdo jiny nema, ze!). Priznam se, ze jsem hodne let ve spotrebce preferoval prave Sony, protoze se mi vzdy jevila nejen jako skutecny leader, ale jeji vyrobky byly i vzdy o neco mene \"spotrebneji\" konstruovane nez napr. elektronika Panasonic/Technics. Bohuzel, v poslednich letech - a nejen v kamerach - Sony experimentuje, soustredi se fanaticky na protlacovani svych mrtvych veci (MiniDisc, komprese Atrac a tvrdosijne odmitani mp3 atd.) a prvotridni promyslena konstrukce pro potreby skutecneho kameramana, hifisty ci videomana je u Sony videt cim dal mene. S ohromnym vyvojovym potencialem a zazemim teto firmy je to strasna skoda, protoze i ty \"marketingove zmrseniny\" typu kamer s dotykovym displayem jsou proste udelane precizne a naskok Sony napr. ve vyvoji snimacu, displayu a prinaseni novych technologii je proste videt. Bohuzel jsem presvedceny - abychom se tedy na zaver jeste vratili ke kameram - ze to, co dnes Sony nabizi v amaterske tride kamer, je pro vsechny, kteri to mysli s filmovanim vazneji nez \"namirit a stisknout\", v podstate nepouzitelne.
Zdravím všechny diskutující, začínám být také nažhaven na MVX45i, mám zatím Canon 630i. Se současným broučkem jsem docela spokojen, kvalita odpovídala cenové kategorii. Umí to. co jsem potřeboval, ale umí to na své cenové úrovni. Myslím, že MVX45i mne zase posune o kousek k lepšímu obrázku. Mám však s Canonem nepříjemnou zkušenost s bezdrátovým dálkovým ovládáním. Při poměrně velké možnosti zoomu a nutné práci ze stativu není dobré se dotýkat spouště přímo na kameře, protože skoro vždy to znamená skok obrazu. Dálkové ovládání je však poměrně málo citlivé , a hlavně, reaguje pouze zepředu. Zdá se mi, že chybí senzor s větším úhlem směrovosti, ne vždy chci snímat právě sebe s dálkovým ovladačem zepředu. V té souvislosti mne zajímá, jak je řešeno dálkové ovládání u MVX45 a zda neexistuje možnost prostě pouhého drátového ovládání hlavních funkcí. Díky komukoliv, kdo mi předá zkušenost nebo nápad.
To je pravda, manuální ostření bych asi přes hledáček u MVX25i neprováděl. Vedle sebe jsem tyto kamery také neměl, míval jsem pouze TRV 355E. U mě je používání hledáčku až na druhém místě, točím koncerty.:-)
Ja osobne nejdem natacat horrory v tme,hlavne aby kamera mala krasny prekresleny obraz cez den.To je asi kvoli tomu,ze byvam v Australii.Ale k veci-samozrejme,ze niekedy sa najdu momenty,ked budem natacat cez horsie podmienky,sum tam bude ale ked k tomu dojde,vyriesim to softwarovou cestou ako 3D Cleaner filtre atd.Ze bude moja buduca MVX45i fotit pekne tiez je velmi dobra vec,najma ak sa budem trepat z nahradnou baterkou v ruksaku,nebudem potrebovat fotak aspon na nejake veci tento fotak v kamere posluzi.Preto som sa rozhodol pre MVX45i-krasny obraz,foti,opt.stabilizator..horsia v tme.
Nezapomnel - rikal jsem a rad pripomenu, ze po strance vybavy (tj.i vcetne skveleho optickeho stabilizatoru:-) nema podle me Canon MVX45i za tu cenu konkurenci. Sam o ni porad uvazuji a relativne slaboucky vykon pri ne-idealnich svetelnych podminkach me na tomto pro nadsene amatery jinak dokonalem strojku fakt hrozne mrzi. A mimochodem, kdyz jsme narazili na ten opticky stabilizator - podle meho srovnani a nazoru ma konkretne elektronicky stabilizator Sony super steady shot (u HC90) minimalne tak dobre vysledky, jako jakykoliv opticky stabilizator - pro me samotneho to bylo velke prekvapeni! Naopak elektronicke stabilizatory od Panasonicu mi pripadaji velice slaboucke... Jeste dotaz na Krakena: pripada ti hledacek u Canonu rady mvx (tech 113 000 bodu) hrubozrnnejsi nez u Sony treba HC90? Totiz zkousel jsem kdysi mvx 25i a ted Sony DCR-HC90 a zatimco se mi kdysi zdalo, ze Canonuv hledacek byl hodne hruby, ted u Sony se mi zdal mnohem lepsi... ale nemel jsem ty kamery primo vedle sebe, tak se ptam nekoho, kdo by mohl mit :-).
Ano, je pravda, že jsem o těch potížích MVX45i při slabém osvětlení v zahraničních recenzích také četl. Nicméně si to při vylepšených vlastnostech objektivu a optickém stabilizátoru, který Tristan jaksi pozapomněl zmínit, nedovedu vysvětlit :-) Takže když chcete alespoň semi-profi kvalitu, musíte o 20-30 tisíc výš.:-)
No ja bych tak tou mvx45i prehnane nadseny nebyl... Ano, po strance vybavy je to v dane tride asi nejlepsi strojek, ale to neni vsechno. Mvx45i ma hrozny problem se snimanim pri nizke hladine osvetleni, dokonce je to jeste horsi, nez u i tak v tomto spatne mvx25i.. Natocte si kousek sera a porovnejte napr. se Sony DCR-HC90 !!! Rozdil tridy. Protom myslim tohle je jeden z nejdulezitejsich aspektu u kazde kamery. Canon ma treba moznost manualniho ostreni pomoci krouzku, ale da se na jeho relativne hrubozrnny hledacek v akci neco presne zaostrit? Sony se mi zda pouzivaji nejkvalitnejsi displaye i hledacky, krasny \"cisty\" pohled... (i kdyz zase kvuli tzv.daktylu bych si Sonku dnes nikdy nekoupil). Je to fakt tezke, Panasonic osobne nejak nemam rad, myslim, ze obecne se tato firma hodne prezentuje tzv.\"pozlatky\", ale vnitrnosti, kvalita strev uz tak slavna neni - u zadne dalsi znacky jsem necetl tolik stiznosti na nejruznejsi problemy (i u nejdrazsich modelu), ruznym sekanim se mechaniky pocinaje a kusovymi problemy se zvukem konce. Jsem samozrejme jen laik, proto muj nazor prosim takto berte a na nazor profika se ptejte p.Jelinka :-).
Ještě doplněk: to, co tady píše Kraken - ND, Zebra, ořezání bílé, to tedy opravdu ani neznám, což potvrzuje mé amatérství : ))) Asi bych to neuměl moc použít...
Hmm... s kamerami nemám moc zkušenosti, to se dopředu omlouvám, ale můžu popsat (zatím jen krátké) soužití se 140kou. Rozhraní 140 i 150ky (manuál je stejný) obsahuje samozřejmě i S-Video konektor. 150ka má i vstup DV. Při koupi jsem se omylem domníval, že ho má i 140, bohužel, ne, ale stejně jsem měl určitý cenový strop a přes ten jsem nechtěl jít. Tolik zde diskutovaný výklopný hledáček nevidím jako velkou nevýhodu, asi jsem ten amatérský \"točič\", ale 95% času koukám stejně na displej, přijde mi to lepší. Osvětlení nočního snímání je zde řešeno otočeným rozsvíceným displejem, no ale asi to nebude jako nějaký LED reflektor. Na fotky má blesk. Hih, výstup pro sluchátka, vstup pro mikrofon a free - style dálkáč tady samozřejmě je také. Ten optický stabilizátor, ten mi asi chybí, kamerka je opravdu malinká a lehká a tak při větším přiblížení s kamerou z ruky prakticky nemůžete švenkovat, jinak je obraz trhaný. Jak říkám, nemám velké srovnání, ale myslím, že ty 3 čipy poznat jsou a to velmi, barvy opravdu zůstávají barvami i za horšího osvětlení, to už jsem několikrát vyzkoušel. Zdravím....
Omlouvám se, že jsem se nepodepsal.
Mohu si to zatím jen myslet, protože zkušenost mám pouze s MVX25i a MVX3i. SW vybavení bývá u Canonů standardně SW pro videokonference a přenos videa do PC, ale p. Jelínek Ti do svých \"balíčků\" je schopen dodat nutné PC rozhraní FireWire a SW střižnu - nejspíše Pinnacle 9+. A je to takřka \"za hubičku\" - často vlastně pouze v rozdílu jím nabízené ceny a tzv. ceny doporučené - to se Ti více než vyplatí, nemáš-li střižnu vlastní. Stabilizaci obrazu má (více či méně) každá kamera, ale tzv. optická znamená nikoli pouze softwarové eliminování chvění Tvé ruky, ale skutečně gyroskopicky uložené (tzv. plovoucí) čočky objektivu. Pak Ti zůstane opravdu udávaný počet 1,7 využitelných MPx CCD čipu pro video. A ten rozdíl je \"sakra znát\". Jednoduše řečeno pak můžeš produkovat DVD sledovatelná v pohodě i na PC, nejen na TV. ND filtr je SW tzv. \"šedý\" filtr zabudovaný přímo do vybavení kamery. Ten Ti VELICE pomůže při točení v přesvětleném prostředí, kde automatika i takových strojů jako je MVX3i selhává. Myslím tím např. velké koncertní sály, kde je světlo z reflektorových ramp tak neuvěřitelné intenzity, že točení z určitých úhlů záběru nelze provést bez použití \"zebry\" a následného manuálního průběžného nastavování expozice podle přiblížení. To samé se týká slunečných dní na horách na sněhu atd. Profesionální stroje mají několikanásobně nastavitelný ND filtr, který tyhle problémy spolehlivě řeší. Já jsem VELICE zvědav, co o MVX45i bude referovat p. Jelínek, protože i přes VELKOU spokojenost s MVX25i jsem připraven \"do toho jít\" také a tuhle jinak milovanou MVX25i za rozumnou cenu prodat. A ještě jedno plus - tyhle luxusní hračky od Canonu mají manuálně nastavitelnou úroveň mikrofonního vstupu. Co to udělá v tichu, Ti snad nemusím vysvětlovat - diskusí na téma \"hlučnost motorku kamery\" tu už bylo dost. Foto režim je tu jedním slovem i přes pouhé 2 MPx NEUVěřITELNÝ...atd, atd...
Takze si myslis, Krakene, ze MVX45i je \"leader\"? :-) A jak je to se softwarovym vybavenim do PC? A stabilizator obrazu ... to jsem myslel, ze ma uz dnes kazda kamera, nebo se jedna o neco jineho? A co to jsou ty ND filtry? Dik.
Přidej ještě úvahu o extra vychytávkách MVX 45i - optický stabilizátor, Zebra, priorita clony, priorita závěrky, zabránění ořezání bílé a hlavně ND filtry - to má pouze profi třída a ne běžné modely pro normálního spotřebitele! 3CCD nemusí vždy znamenat super stroj. :-)