Naše čerstvé recenze jsou protkávány pověstnou Červenou nití smutku. A čiší z nich i nostalgický povzdech nad soumrakem VIDEOKAMER. Ale protože nohavice se nemají vyhrnovat, když brod je ještě daleko, neházíme pomyslnou flintu do žita...
Minská 37, Brno 616 00
Tel.: 541 218 591 a 601 331 994
E-mail: info@videokamery.cz
Po - Pá: 10:00-17:00
Re: Progresivní snímání do 40 000Kč
Tento problém by vám mohl řešit VD (VirtualDub-free editor)-video editor zdarma, který sice se standartním filtrem deinterlace udělá při prudších pohybech objektu či kamerou dvojitý mázlý obraz, použijeteli však jiný filtr: Smart Deinterlace, který testoval (i já a úspěšně!) a doporučuje Jech na svých stránkách: http://jech2.webz.cz/ , dost dokonale spojí i z prokládaného obrazu z jakékoliv tedy i ne-dig. kamery a z AVI v DV kodeku (miniDV formát) pohybující se objekt v jeden(!) a ještě zachová relativně ostrý obraz!!! A zadarmo! (free) :-) (jen ještě doporučuji výsledný formát videa uložit jako AVI kodek XviD (free kodek!) s nastavením: nejprve(!) tedy zvolit filtr deinterlace (onen Smart Deinterlace nahrát jen ve volbě: filters/add/load-a najít složku s kodekem staženým z netu a zozbaleným ze Zipu) a pak teprve volba compression: XviD, bitrate: 6000kbps, Moution search Precission: 6-Ultra High, Max. I frame cca od 10 do 50 sníků! Pak teprve znovu otevřete nový( další) VD videoeditor, otevřte v něm takto nově vzniklý video soubor, zvolte úsek, který chcete uložit jako fotosekvence a dejte uložit: Save image sequence Dostanete vlastně dig. fotografie v BMP nebo zvolte i JPG jako z dig. fotoaparátu! Nebo můžete vybrat úsek a zvolíte-li ve velbě: Video/Direc stream copy, uložíte vždy úsek s ideální kopíí videa a to videa deinterlovaného, progresívního a tedy kdykoli při zastavení(pause), nenílili expoziční čas kamery dlouhý, ostrého jako fotografie:-) Dají se získat dobré fotografie již po zařezení jen onoho filtru Smart Deinterlace bez nutnosti video ukládat, přepočítávat. Ale chtěl jsem naznačit, že to jde i s videosekvencemi, nejen fotosekvencemi :-) Chceteli, napište mi mail a já vám pošlu 3 fotečky, s rychle jedoucím autem blízko před kamerou, na ukázku: před deinterlací z DV, běžný filtr deinterlace a smart filtr)
Opravuji slovo tříčipu, chtěl jsem samozřejmě napsat třímegapixelu...
Ta specifikace z Panasonic webu je jen přesnější. E-shopy si to zkracují... Např. u Sony kamer znamená písmeno E na konci, že jde o PAL systém, bez E je to NTSC, ale pochybuji, že někdo nabízí NTSC, přestože tam to E neuvádějí. U Panasonicu by ale označení muselo začínat PV- místo NV-, aby to byla jiná kamera. Ale jak říkám, u nás stejně těžko koupíte NTSC kameru. Zdravím také pana Jelínka :-) Mimochodem, vzhledem k rychlosti NTSC kamer 60 půlsnímků za vteřinu nevím, jestli to pro střih videa není vhodnější formát? Snad bych se i klonil k tomu že ano! Navíc je jen mírně zůžený (16:9 už bere moc ohniska pryč pro běžné záběry) a podle mě černé pruhy nahoře a dole video zatraktivňují, co myslíte? Tu PC330 nebo PC350 kameru sháním hlavně proto, že má výborné výsledky v nízkém osvětlení a fotky z tohoto tříčipu jsou nejlepší ze všech kamer. Dovolím si ještě trochu zkušeností, třeba se někomu mohou hodit. Progresivní snímání jsem původně také upřednostňoval, myslel jsem, že když nebudu muset provádět deinterlaci, bude video v PC ostřejší. Nicméně, četl jsem, že tato ostrost může v rychlejších scénách naopak vypadat více trhaně, ale nemám to z praxe ověřeno, ještě jsem takovou kameru neměl :-) Ale co hlavně, pokud máte půlsnímky, můžete je skvěle využít při zpomalení na 50%, kdy má toto zpomalené video každý frame fázovaný. Normálně se dělá interlace A1+A2, B1+B2, C1+C2 atd. Při 50% se skládá A1+A2, A2+B1, B1+B2, B2+C1, C1+C2 atd. máte tedy dokonalý čistý pomalý pohyb. A vzhledem k tomu, že ze záběrů stříhám videoklipy, je toto zpomalování velmi užitečné.
To by bylo zlé - nekupuju to pro sebe, ale pro školu a jsem vázán kolonkou \"neinvestiční prostředky,\" tj. 40000 s DPH. Ale stejně je to podivné - je to problém vyrobit (naše sedm let stará kamera tohle má) nebo je to prostě \"vlastnost hi-endu\"? Jinak jsem teď ale na několika e-shopech narazil na Panasonic NV-GS400 s cenou těsně pod těch 40k,, který tohle umí a vůbec se zdá být super. Jen si nejsem jistý jednou věcí - všechny tyhle e-shopy nabízí kameru \"NV-GS400\", ale podrobnou technickou specifikaci najdu jen u panasonicu, kde se kamera jmenuje \"NV-GS400EG-S\", nevím co ta písmena navíc znamenají, respektive jestli je to to samé...
Máte pravdu, na tu PC350 jsem zapomněl, ale to možná taky proto, že ji Sony určitě už brzy stáhne z nabídky. Můžu tedy doplnit snad i Sony HC1000. A aspoň už vím, proč asi tu PC330/350 sháníte... :-D)
Umí to kamery od Sony, například DCR-PC350E nebo DCR-PC330E.
Obávám se, že s požadavkem jmenované funkce si budete muset couvnout z podmínky cenového limitu. Oni totiž producenti tuto funkci už dnes nějak opomíjejí a pokud nemáte v pomyslném hledáčku stroje typu XM2, VX2100 a podobné, asi nepořídíte (mohu se mýlit)... :-)